TR Studio unveils high-end Chelsea residence embracing colour to complement one of London’s most vibrant streets

Transformation of end-of-mews house features a diverse colour palette, modified floor plan and bespoke furnishings to reflect owner’s dynamic personality.

London, UK, 29 October 2019: London-based architecture and interiors company, TR Studio, is proud to unveil the transformation of a private residential property off the King’s Road in Chelsea, London. Located on a road lined with vivid multicoloured houses, the pied-à-terre features a redesigned layout with bold interiors and bespoke furnishings to create the perfect environment to relax and entertain.


In a project which spanned two years, TR Studio undertook extensive architectural adjustments to the entire lower ground floor which was excavated and extended to create a harmonious living, dining and kitchen level. What was previously a bijou, unutilised patio, was extended into creating a much larger kitchen and dining area, topped with a glass roof to maximise natural daylight.

Tom Rutt, Founder of TR Studio, commented: “As a full-service architecture and interiors studio, our goal is to humanise an interior so that a house really feels like home. The spaces must be practical and resilient to the changes of everyday life. The details must be simultaneously useful, uplifting and joyful to see or touch. We embraced the opportunity to mastermind the entire transformation of this beautiful property on a truly iconic London street.”

The property’s interior reflects the client’s desire to be bold and embrace vibrant colour schemes, featuring a deep purple study and inky green master bedroom. This playfulness of colour is highlighted by a series of carefully placed roof lights throughout the property which carry natural light across each floor.

Creating an escape from the country was incredibly important to the client, who primarily lives in a listed property outside of London. The residence was designed in an urban, yet inviting style, featuring a living area with antique brass-accented light fixtures and an ebony timber sideboard with bronze details. These aspects were softened by low-level cabinets painted in Green Smoke by Farrow & Ball and an orange-flecked beige sofa, providing an eclectic, yet refined, atmosphere.

Indulging the client’s spirit for entertaining, TR Studio oversaw the design of a beautiful bar unit with routed timber and curved edges. Instilling a sense of refinement, the team designed a bespoke light-stained oak dining table and routed timber linen drawer and marble sink with black accents, giving the property a warm, yet opulent, tone and ambience. In keeping with the bright and varied houses of the street, TR Studio coated the exterior of the property in Farrow & Ball’s Cinder Rose.

Tom Rutt, Founder of TR Studio, commented: “Our vision was to create something which amplified and celebrated the client’s personality, which we accomplished by using colour and curves to give the space life and character. The reinstatement of the curving Victorian handrail to the staircase unifies the house aesthetically whilst simultaneously being a pleasure to use. For the study, we added tall slot windows which specifically orientate the view to a quintessential Chelsea outlook of trees and ‘arts and craft’ houses. This framing of the view provides a special moment every time one sits down at the study.”

Helen Thomas, Project Architect at TR Studio added: “The layout of the property is unusual, being an end of terrace mews house with a laterally positioned front door. We embraced this unconventional design by playfully combining colours to create an unexpected, yet harmonious environment. We’re delighted with the results achieved through extending the lower ground floor to create a light, bright and airy living space which lends itself ideally to relaxing and entertaining guests.”

For further information on TR Studio, please visit: www.trstudio.co.uk